Šta je to fiziološko mucanje ?

Karakteristike i saveti logopeda

Fiziološko mucanje je najčešći tip mucanja koji se javlja kod dece.Istraživanja pokazuju da otprilike pet procenata dece prolazi kroz ovu fazu koja najčešće spontano prolazi.Fiziološko mucanje se javlja u periodu izmedju druge i pete godine života.

Manifestuje se:

Ponavljanjem pojedinih glasova (a-a-a-ako)

Ponavljanjem pojedinih slogova (pa-pa-papir,ko-ko-ko-koliko)

Ponavljanjem pojedinih reči ili fraza (daj-daj-daj mi, bio-bio-bio sam)

Korišćenjem poštapalica (ovaj,onaj,pa..)

Dete nije svesno svog nepravilnog izgovora.Mucanje je bez napetosti,bez grčeva,bez tikova,disanje je uglavnom normalno bez zadržavanja daha.

Zašto nastaje?

U ovom periodu razvoja dolazi do nagle govorne ekspanzije,razvija se celokupna jezička struktura (leksika,sintaksa, semantika,gramatika) odnosno bogati se rečnik i dolazi disproporcije bogatstva rečnika i mogućnosti da se on adekvatno upotrebi.Sazrevanjem govornih centara i perifernih govornih organa ova faza uglavnom spontano prolazi.

Kako reagovati?

Najbolje je uopšte ne reagovati!

Ovde ključnu ulogu imaju roditelji.

Ne ispravljajte govor,ne kritikuje dete,ne prekidajte dete dok govori,ne dovršavajte rečenicu umesto deteta,ne tražite da ponovi iskaz,ne vraćajte ga na početak rečenice,ne pokazujte zabrinutost.Usmerite pažnju na to šta dete govori a ne kako govori.Vi ste govorni model budite strpljivi i smireno govorite.Svako neadekvatno reagovanje može izazvati strah od govora i dovesti do pojave pravog mucanja .

Milica Radojević diplomirani defektolog logoped

email:deciji.logoped@gmail.com tel:+381638228758