Pelenski osip kod beba

Pelenski osip kod beba-Saveti farmaceuta i Prva krema

Pelenski osip je iritacija koja se najčešće javlja tokom prve godine bebinog života.  Međutim postoje periodi kada je beba posebno osetljiva kao što je nicanje prvih zubića, u toku prelaskasa dojenja na ishranu na flašicu, uvođenje nemlečne hrane ili nakon terapije antibioticima. Promene na koži mogu varirati i od blagog crvenila,  prekotačkastog osipa pa i do malo većeg oštećenja kože i  nastanka ranica. Najčešće ga izaziva kontaktna iritacija ili  lokalna kožna infekcija kao posledica razmnožavanja različitih bakterija   (najčešće Staphylococcus aureus) i gljivica (najčešće Candida albicans).

Kontaktnu  iritaciju najčešće izaziva:

  • Retko menjanje pelena
  • Nedovoljno čišćenje kože odostataka mokraće i stolice
  • Terapija antibioticima
  • Dijareja
  • Peosetljivost na hranu
  • Hemijski sastojci jednokratnih pelena
  • Hemijski sastojci deterdženata i omekšivača kod upotrebe platnenih pelena
  • Vlažno i toplo okruženje tokom leta

Za prevenciju pelenskog osipa, evo  nekoliko  jednostavnih pravila:

Menjati pelene često,  nakon svakog pražnjenja creva ili nakon uriniranja. Ne koristiti pelene koje  susuviše male ili  uzane,  jer to uzrokuje oštećenje kože i onemogućava koži da diše.Operite bebinu guzu mlakom vodom koristeći blagi proizvod specijalno prilagođen njegovoj/njenoj osetljivoj koži.  Zatim,  nežno osušiti kožu tapkanjem  umesto trljanjem. Ostavite bebinu guzu da se suši prirodno kad god je to moguće  kako bi se omogućilo koži da diše. Zaštitite i izolujte bebinu guzu kako bi sprečilio štećenja usled trljanja pelena korišćenjem specifičnog proizvoda za negu kože, kao što je Prva krema za pelensku regiju koja štiti kožu i sprečava nastanak crvenila.

Prva krema za pelenski osip se može koristiti ne samo za terapiju  već I za prevenciju pelenskog osipa.

Bogata Uriage Termalnom Vodom ova krema umiruje, hrani i sprečava iritacije.Sadrži Uriage patent Poly-2P® koji  štiti kožu,  formira štit sprečavajući štetne agense kao što su bakterije, gljivice da prođu, a istovremeno omogućava  koži da diše… Takođe  štiti od kiselih i baznih agenasa iz urina i stolice.

Krema je bez parfema, parabena, hipoalergena, dermatološki testirana.Nanosi se u tankom sloju nakon svakog menjanja pelena I koža Vaše bebe  će biti meka, zaštićena I nahranjena.

Autor:   mr ph Jelena Zarić