Повреде од петарди и ватромета

Повреде од петарди и ватромета – како их спречити и шта урадити у случају повреде

Сваке године пиротехничка средства, пре свега различите врсте петарди и ватромета, узрок су настанка повреда код десетина хиљада људи широм света, које често остављају озбиљне последице. Мушкарци страдају три пута чешће у односу на жене, углавном услед самоповређивања неадекватним руковањем пиротехником, док жене пре свега бивају случајно повређене, на јавним местима и догађајима.

Готово половина повређених има мање од од 16 година старости, а највише се повређују дечаци узраста 10-14 година.

Најчешће повреде су опекотине – пре свега лица, прстију, шака и ручних зглобова, преко 50% повреда узрокованих пиротехничким средствима, а нису ретке ни делимичне или потпуне ампутације једног или више прстију на рукама.

Веома често долази и до повреда очију (опекотине рожњаче или механичка оштећења настала западањем страног тела у око), као и оштећења слуха (пуцање бубне опне).

Све наведене повреде су 100% превентабилне, односно, њихов настанак се може спречити.

Узрок сваке друге настале повреде је неадекватно руковање пиротехничким средствима, а неисправна пиротехничка средства узрок су сваке треће настале повреде. Под неправилном употребом петарди и ватромета подразумева се непридржавање писаних упутстава за употребу, као и њихов неадекватан транспорт и чување.

Како бисте избегли или свели на минимум могућност да себе или своје најмилије доведете у ситуацију да буду повређени пиротехнички средствима неопходно је да се придржавате следећих савета:

  • Пиротехничка средства увек купујте у овлашћеним продавницама!
  • Никако их немојте правити самостално, у тзв. домаћој радиности!
  • Чувајте их затворене на тамном и сувом месту, ван домашаја деце!
  • Пре употребе увек пажљиво прочитајте и придржавајте се упутстава произвођача!
  • Користите их само на отвореном, на безбедној удаљености од запаљивих материјала и других људи!
  • Никада немојте палити више од једне петарде у исто време!
  • Никада немојте покушавати да поново упалите петарде или ватромет који се из непознатих разлога нису активирали!
  • Приликом употребе ватромета поред себе увек треба имати посуду са водом у случају избијања евентуалног пожара!
  • Алкохол и пиротехника НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
Родитељи и старатељи деци млађој од 14 година не треба да дозволе употребу петарди и ватромета, док деца старија од 14 година треба да буду под строгим надзором одраслих уколико их користе.

ЉУБИМЦИ И ПИРОТЕХНИКА НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!

Док деци доносе неизмерну радост, новогодишњи празници представљају најстреснији део године за наше љубимце!

Код паса и мачака чуло слуха је далеко развијеније од људског, тако да су они много осетљивији на гласне звуке, нарочито изненадне и интензивне, попут оних које производе петарде, ватромет или грмљавина, а који код њих изазивају велики стрес и интензиван осећај страха. Сваке године на хиљаде љубимаца бива повређено или страда од рана или срчаног удара услед стреса изазваних пиротехничким средствима.

Без обзира да ли имате љубимца или не, без обзира ли волите животиње или не, поштујте њихово право на живот и суздржите се од бацања петарди и активирања других пиротеничких средстава у њиховој близини и окружењу!

ШТА КАЖЕ ЗАКОН? Употреба петарди и осталих пиротехничких средстава регулисана је Законом о јавном реду и миру Републике Србије, у коме се истиче да ће свако ко наруши исти или угрожава сигурност грађана паљењем пиротехничких средстава бити кажњен, новчано (50.000-100.000 РСД) или друштвено-корисним радом (40-120 сати), а уколико се прекршај изврши у групи, за починиоце је предвиђена и затворска казна у трајању од 30-60 дана.

ШТА РАДИТИ УКОЛИКО ДО ПОВРЕДЕ ДОЂЕ

Најчешће поврде од пиротехнике су опекотине. У случају настанка опекотина неопходно је придржавати се наколико основних корака

  • Повређено место што пре охладите!
  • Мању опекотину ставите под млаз хладне воде или преко ње ставите хладне мокре облоге, никако лед!
  • Са опечене коже никада немојте на силу скидати одећу која се залепила, већ исеците материјал око ране, или је распарајте по шавовима!
  • Код већих опекотина, као и код било какве опекотине код беба или мале деце обавезно потражите медицинску помоћ!
  • Код дубоких посекотина или откидања прстију и других делова екстремитета, док медицинска помоћ не буде доступна- зауставите крварење, рану прекријте стерилном газом и подигните повређени део тела.
  • КОД ПОВРЕДА ОЧИЈУ ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА ШТО ХИТНИЈЕ ПОТРАЖИТЕ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ

Не заборавите…

Један тренутак непажње вам може заувек променити живот…

Не ризикујте!

Препустите пиротехнику професионалцима а ви уживајте у забави са најмилијима!

Izvor:  http://www.zdravlje.org.rs